Je moc skoro písať v októbri o Vianociach? Poviem vám pravdu - keď som pred pár týždňami vošla napríklad do Tedi či do Pepca, z regálov sa sypali vianočné ozdoby a po celej predajni boli ďalšie krabice plné vianočných dekorácií. V tú chvíľu som bola zaskočená a zhrozená zároveň, veď na hlave som mala slnečné okuliare, oblečené som mala ľahké šaty, obuté biele platené tenisky a v hlave som organizovala večernú grilovačku s rodinou na terase.  No postupom času to už aj na mňa prichádza každý rok skôr a skôr, veď predsa to je tak nádherné obdobie, každý sa naň celý rok tešíme a chceme si ho užiť čo najdlhšie. Tak prečo nie už od októbra? Aktuálne Vianoce zatiaľ riešim len myšlienkami, hlavne za zaoberám jednou myšlienkou a tou je „aký vianočný stromček tento rok bude stáť v obývačke?“ Alebo ešte lepšie povedané... „bude vôbec nejaký stromček tento rok v našej obývačke?“ Jedná z materiálnych vecí, ktorá z môjho pohľadu najviac charakterizuje obdobie Vianoc je bezpochyby vianočný stromček. Vedeli by ste si už predstaviť Vianoce bez neho? Lebo ja nie.

 

Na území Slovenska sa vianočný stromček začal objavovať medzi šľachticmi a mešťanmi koncom 17. storočia avšak Vianočný stromček sa medzi bežnými ľuďmi na území Slovenska objavil až v 20-tich rokoch 20. storočia. V súčasnosti sa nájde už len veľmi málo domácností, ktoré by stromček na Vianoce nemali. Či už je v stojane alebo visí zo stropu ako v minulosti,  či je nový alebo už má za sebou pár rokov a zničených konárikov, či je malý alebo jeho vrcholček sa dotýka stropu, umelý alebo vôňa živého rozvoniava po celom dome  - nech je akýkoľvek v každej svojej podobe má svoje čaro.

 

Sama si od detstva nepamätám ani jedny Vianoce bez stromčeka, dokonca ani situáciu, ktorá by naznačovala tomu že Vianoce bez stromčeka budú. Avšak tento rok nasrala zmena. Dočasne sme sa presťahovali do bytu, ktorý nie je až tak veľký aby sa tu zmestil klasický vianočný stromček. Nech som rozmýšľala akokoľvek, nech som v hlave posúvala nábytok do ktorejkoľvek strany - jednoducho som musela nájsť iné riešenie. Jedna z možností, ktorá určite mnohým napadla je, že mám jednoducho vymeniť veľký stromček - za malý stromček. To je síce fajn nápad, ale už keď sa mám klasického nádherného veľkého stromčeka vzdať, siahnem po zaujímavejšej alternatíve. Naozaj ma milo prekvapilo koľko možností ako nahradiť klasický vianočný stromček existuje a preto som sa rozhodla o ne s vami podeliť:

 

1.

Podľa mňa jedna na najkrajších alternatív je tento závesný stromček, vyrobený len z pár konárikov akéhokoľvek dreva. Konáriky sú spojené navzájom jutovou šnúrkou v poradí od najmenšieho po najväčší – z hora na dol. Tento konkrétny, ktorý vidíte na obrázku vľavo, ručne vyrobila minulý rok moja mamina a rovnako ako ja tento rok, aj ona sa inšpirovala nápadmi z internetu. Ja by som ho tento rok ozdobila ešte drevenými ozdobami napríklad s motívom snehových vločiek, snehuliakovanjelikov či vianočných guliek. Stromček samozrejme môžete ozdobiť aj vianočnými ozdobami, ktoré si vyrobíte sami. Ak ste aspoň trochu zruční na ručné práce a chcete možno príjemné stráviť ďalšiu peknú vianočnú chvíľku s vašimi deťúrencami odporúčame pozrieť skvelé nápady tu: 26 DIY nápadov na vianočné ozdoby a zaručujem Vám - že si nebudete vedieť vybrať čo skôr - tak krásne a jednoduché nápady!

  Celý stromček je vyrobený z prírodných materiálov a tak do miestnosti vnesie krásnu atmosféru. 

 

2.

Pamätáte si časy, keď vianočný stromček namiesto plastovej výzdoby, zdobili šúpoľové bábiky, slamené ozdoby, ozdoby zo slaného cesta, šušky, škorica či pomaranče? Presne tento drevený stromček je stelesnením prírody, krásneho dreva a ozdôb podľa vlastnej fantázie. Ak ste modernejší typ, stromček môžete ozdobiť klasickými plastovými guličkami, ktoré jednoducho len zavesíte do otvorov. Avšak ak stromčeku nechcete narušiť jeho prírodný vzhľad, môžete ho ozdobiť vetvičkami z ihličnatých stromov či spomínanými pomarančmi, šuškami alebo škoricou. Verte mi – tá vôňa dreva v spojení s prírodnými dekoráciami vo vás prebudí všetky zmysli.

  

3. 

Vedeli ste, že v minulosti stromček nestál na zemi ale visel zo stopu? A to presne z rovnakého dôvodu a tým bol, že v chalupách nebolo dostatok miesta a počas Vianoc sa stretávali mnohopočetné rodiny, tým pádom stromček len zavadzal. Keďže dávno domy stavali najmä z dreva, bolo jednoduché do dreveného trámu v miestnosti nabiť klinec a naň potom stromček zavesiť. Dnes by sme si veru bez pomoci vŕtačky a kovového háku stromček zo stopu nezavesili.

  

4.

Ďalšou alternatívou, na ktorú som natrafila je tento stromček z papierových roliek. Okrem toho, že tento nápad vyzerá naozaj pekne a k tomu aj jednoducho, viem si predstaviť, že jeho príprava môže byť príjemných spestrením chladného poobedia aj pre deti. Rolky sa narežú na požadované veľkosti a jednotlivo sa lepia na povrch. Keby som si mala túto alternatívu vianočného stromčeka zvoliť ja, určite jednotlivé časti lepím na nejakú tabuľu alebo dosku a o rok ho môžem znovu využiť alebo niekomu podarovať. Táto možnosť je navyše aj veľmi ekologická, keďže papierové Rolky by za bežných okolností smerovali rovno do koša.

  

5. 

A posledná možnosť z môjho výberu, ktorá ma nadchla na prvý pohľad ja tento zelený stromček, postavený len z dvoch tenkých dosiek dreva a z reťaze z umelej čečiny. Ozdobený je len jednoducho žiarovkami v jeden farbe a ja by som ho ešte ozdobila touto sadou drevených ozdob s motívom stromčekov alebo touto sadou, ktorá obsahuje motívy vianočných guliek.

 

Tip na záver: Ak sa Vám darčeky na Vianoce tento rok nakopili, stromček na stenu zaveste o niečo vyššie.

 

No tak čo - ktorá alternatíva z týchto piatich vás oslovila najviac? U mňa zatiaľ vyhráva číslo 1, ale keďže sme takú dekoráciu malý už minulý rok (aj rok predtým) tak tento rok zvolím asi možnosť číslo 5.  A hneď sa idem pustiť do hľadania tej najkrajšej a najhustejšej reťaze z umelej čečiny.

 

      Monika Bočkajová | Sentop s.r.o.

Product added to wishlist