15 tipov ako zútulniť spálňu

Nie je nič dôležitejšie ako útulná spálňa, v ktorej sa budete cítiť bezpečne a budete chránení pred chaosom dnešného sveta. Spálňa je miestom oddychu a relaxu a každý z nás sa po celom dni v práci či po náročnom dni veľmi rád ponorí do jej príjemnej atmosféry. V snahe o príjemné zútulnenie sú rôzne dekorácie skvelým kreatívnym nástrojom na vytvorenie príjemnej miestnosti vhodnej na odpočinok. Existuje mnoho spôsobov ako si túto miestnosť v našich domácnostiach zútulniť a tak vám prinášame niekoľko tipov ako na to. Ak sa vám zdá vaša spálňa príliš chladná či prázdna, vedzte, že aj malá zmena prinesie veľké výsledky.

 

• Prírodné materiály

Obohaťte vašu spálňu o prírodné materiály a atmosféra bude ešte o niečo teplejšia. Takmer všetko čo sa nachádza v spálni, je možné nahradiť prírodnými drevenými materiálmi. Posteľ z masívu, kvetináč z prútia, lampy z ratanu, stolík z bambusu či nástenné obrazy z preglejky. Výhodou je, že ich môžete kombinovať bez obáv z nevkusu. Pri prírodných materiáloch a to hlavne pri dreve, je jedinou zásadou a to držať sa jeho odtieňa. Samozrejme pokiaľ sa dá udržujte ich v pôvodnej farbe, aby si zachovali svoju autentickosť a hrejivý charakter. A okrem toho existuje množstvo recyklovaných riešení ako nočný stolík z drevených škatúľ či posteľ z recyklovaných paliet, ktoré v súčasnosti vyvolávajú veľký rozruch a pôsobia naozaj krásnym prírodným a zároveň moderným dojmom.

• Drevo

Či už je vaša spálňa malá alebo príliš veľká, začlenenie dreva na steny či do priestoru je dokonalým spôsobom, ako dodať pocit útulnosti. Žiadny iný materiál nevyniká teplejším dojmom ako drevo a to najmä v spálni, ktorá je určená na zakuklenie a odpočinok. Drevo, ktoré je k dispozícii vo viacerých variantoch a farbách, od steny cez podlahu až po nábytok, dodáva miestnosti, v ktorej sa nachádza, charakter a autentickosť. Drevené obložené steny, drevené čelo postele, drevené zrkadlo, stolička, drevené dekorácie, lavica, lampy či posteľ... drevo vo vašej spálni môže byť naozaj všade a je to stávka na istotu.

• Obliečky

Dekoratívna a pohodlná posteľná bielizeň je synonymum všetkých sladkých nocí. So širokým výberom a množstvom dizajnov či materiálov, bude najkomplikovanejšie sa rozhodnúť pre tú najvhodnejšiu súpravu pre útulnú atmosféru. Výber je len na vás a všetko je len vec vkusu. Niekto má rád prírodný ľanový materiál kvôli jeho kvalite a udržateľnosti iní zas preferujú bavlnu kvôli jej jednoduchosti a dostupnosti. Nech dáte prednosť akémukoľvek materiálu či dizajnu, je dôležité aby boli pre vás príjemné – nakoniec budete v ich objatí každý deň, takže na výbere si dajte záležať.

• Vankúše

Vankúše, vankúše a ešte raz vankúše! Veľa vankúšov! Na tomto svete nie je nič lákavejšie ako posteľ preplnená vankúšmi. Nahromadené vankúše na posteli už vizuálne pozývajú k odpočinku a vítajú vás s otvorenou náručou. U mňa v domácnosti platí jedno zásadné pravidlo: „Krabičiek a vankúšov nie je nikdy dosť.“ Nedajte sa obmedziť počtom vankúšov rôznych veľkostí pretože táto dekorácia je určite jednou z najlepších volieb ako zútulniť priestor a priniesť mäkké pohodlie. Pri ich výbere vám môže pomôcť farebné alebo materiálne ladenie s posteľnou bielizňou či s prikrývkou. Vyberte si hlavne materiály, ktoré sú príjemné na dotyk, aby ste posilnili útulný a upokojujúci aspekt celku.

• Koberec

Nemáte na podlahe v izbe koberec? Teraz je ten správny čas investovať do tohto kúsku, ktorý je rovnako dekoratívny ako praktický. V duchu dnešnej doby sa hovorí, že koberce by mali byť porozhadzované po celom dome, aby dodali určitú jemnosť. V závislostí od priestorových možností a vašich preferencií môžete koberec umiestniť pod posteľ tak aby prečnieval z každej strany alebo ho umiestnite pred či vedľa postele. Koberce na podlahe oceníte hlavne v momente, keď ráno vstávate z postele a s bosými nohami ucítite jeho mäkkosť.

• Farby

Výber správnych farieb, ktoré ovplyvňujú vytvorenú atmosféru je základným princípom úspešného zdobenia vašej spálne. Veľkým trendom je zelená farba vo všetkých možných odtieňových variáciách a to najmä kvôli jej všeobecne známym upokojujúcim účinkom. Ďalšou veľmi obľúbenou farbou je biela – ktorá je synonymum pokoja v duši a spálni dodá skutočnú jemnosť. Na niektorých biela farba pôsobí veľmi chladne a preto ideálnym riešením je kombinovať ju s béžovou farbou a s prírodnými materiálmi. Tmavšie odtiene zas dodajú dramatickú útulnosť. Samozrejme čím pestrejšie farby použijete a čím viac farieb skombinujete, miestnosť bude pôsobiť viac útulne. Je to len na osobných preferenciách ale pozor aby ste to s kombináciami neprehnali.

• Závesné dekorácie

Ak sú vaše steny v spálni prázdne a chladné, skúste ich ozdobiť závesnými drevenými dekoráciami v rôznych motívoch a farbách. Môžete staviť na príjemnú klasiku v dizajne symetrickej mandaly alebo spálňu môžete rozveseliť aj inými vzormi ako sú zvieratá či rôzne kolekcie zložené z viacerých kusov jednotlivých obrazov. Veľmi obľúbený a známy je aj dizajn stromu života, ktorý svojou symbolikou odkazuje na súdržnosť (hlavne rodiny) a konáre naznačujú, že človek nie je nikdy sám. Korene čerpajú energiu zo zeme – a konáre zas prijímajú energiu zo slnka.

• Nástenné hodiny (bez tikania)

Existujú len dve skupiny ľudí – tí, ktorých tikot hodín ukľudňuje a uspáva a potom tí, ktorých tikajúce hodiny privádzajú do šialenstva. Ak patríte do tej druhej skupiny, tak máme pre vás dobrú správu, nakoľko všetky naše analógové hodiny sú bez efektu tikania. Ručičky hodín sa len ľahko kĺžu a motorček vydáva slabučký monotónny zvuk, ktorý však počujete až po jeho priložení k uchu. Či si vyberiete drevené hodiny, veľké farebné 3D hodiny alebo hodiny z plexiskla – žiadne z nich vás už viac nebudú rušiť žiadnym tikaním.

• Svietidlá

Príliš jasné alebo naopak príliš slabé svetlo negatívne ovplyvní atmosféru, ktorá v miestnosti vládne. Aby bola vaša izba teplá, postarajte sa o jej osvetlenie umiestnením niekoľkých svetelných zdrojov po celej miestnosti. Ak je vysoký stop dominantou vašej spálne, ideálnym riešením sú závesné osvetlenia, ktoré zároveň posilňujú pocit útočiska a vyplnia priestor medzi podlahou a stropom. Ideálnym riešením je stropné svietidlá zladiť s osvetlením na nočných stolíkoch či so stojatou lampou v rohu miestnosti. Ak je vaša spálňa menšia a chcete vyvolávať naozajstný pocit útulnej atmosféry, najlepšou voľbou je siahnuť po bodových svetlách, ktorými môžete regulovať intenzitu osvetlenia miestnosti. 

Posteľ

Srdcom celej spálne je bezpochyby posteľ a preto si zaslúži venovať obzvlášť pozornosť. Zväčša býva umiestnená priamo do stredu miestnosti pričom jej čelo je tesne pri stene. Pekná posteľ s kvalitným matracompríjemnou posteľnou bielizňou či luxusným prehozom a dekoratívnymi vankúšmi zjemní priestor a urobí celkový dojem spálne útulnejším.

• Zrkadlo

Ak Vám v miestnosti chýba svetlo, veľké zrkadlo umiestnené smerom k oknu niekoľkonásobne zvýši prirodzené osvetlenie spálne a zároveň sa miestnosť opticky zväčší. Okrem praktických vlastností zrkadla, bude slúžiť aj ako krásne dekorácia a preto sa nebojte siahnuť po veľkých a dizajnizkých kúskoch, ktoré zaplnia priestor v miestnosti a zároveň ho aj rozjasnia. Pri výbere dokonalého dizajnu venujte pozornosť aj materiálu rámu, aby Vám ladil napríklad s nábytkom či s podlahou. Na výber máte samozrejme ak bezrámové zrkadlá, ktoré sa aplikujú priamo na nábytok či na stenu a pôsobia veľmi čistým a uhladeným dojmom.

• Závesy

Zakryte prázdne a studené okná záclonami alebo mohutnými závesmi. Odhalené holé okná, ktoré otvárajú celý priestor sú jedným z najväčších dôvodov, kedy sa v miestnosti necítite útulne a pohodlne. Závesy tiež pomôžu stlmiť zvuk, aby ste mohli spať o niečo pokojnejšie.

• Rôzne dekoračné predmety

Okrem dominantných prvkov vo vašej spálni, útulnosť zaručene vyčarujete malými dekoračnými či spomienkovými predmetmi. Rôzne fotky na nočnom stolíku alebo galéria fotografií na stene, sošky na poličkách či iné malé roztomilé dekorácie kdekoľvek v miestnosti spríjemnia jej celkový dojem. Stavte hlavne na spomienkové dekorácie, pri ktorých sa vám pri pohľade na ne vždy vyčarí úsmev na vašej tvári a zároveň vás zasnene upokoja.

• Rastliny

Zaobstarajte si pár zelených spolubývajúcich - ak do spálne umiestnite rastliny, bude to bezpochyby príjemnejšie a zároveň upokojujúce. Rastliny prispievajú k nášmu blahu, pričom niektoré druhy dokonca priťahujú pozitívnu energiu . Evokujú život, prírodu (zelenú farbu) a preto sa aktívne podieľajú na zútulnení miestnosti. Pre zútulnenie atmosféry izby ich neváhajte doslova premnožiť do každého kúta miestnosti (pozor aby ste miestnosť nepremenili na džungľu). Obmieňajte aj druhy, aby ste mali úžitok z rôznych rastlín a tiež viac atraktívnejších farieb a tvarov.

• Sviečky

Zapálená alebo zhasnutá sviečka okamžite navodí upokojujúcu a útulnú atmosféru. Podobne ako malé dekoratívne svietidlo ju môžete umiestniť na nočný stolík či na poličku. Ak máte obavy z otvoreného ohňa v miestnosti, dokonalou náhradou sú veľmi moderné svetelné girlandy, ktoré majú dar vytvoriť naozaj hrejivú a útulnú atmosféru.

 

Čo je však najdôležitejšie, ak si chcete oddýchnuť a dobre sa vyspať vo vašej novej zútulnenej spálni, je pravidelný režim pred spaním. Možno to nie je súčasťou skutočného dizajnu, ale je to spôsob, ako využiť svoj priestor na relaxáciu, s rituálmi pred spaním a relaxačnými metódami, ako je čítanie, meditácia alebo jednoducho voľný čas od obrazovky, práce či iných povinností.

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist